7/24 Destek 0 532 459 14 26
Naturel Dermanoğlu Şifalı Bitkiler Merkezi İzmir
7/24 Destek 0 532 459 14 26
Blog

Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nedir?

Damar Tıkanıklığı Tedavisi Ateroskleroz, genellikle plak veya kan pıhtısı ile bir kan damarının tıkanmasıdır. Tıkanmaya neden olan kan pıhtıları genellikle aterosklerotik plakların neden olduğu damarların daralması olan bölgelerde gelişir.

Bununla birlikte, ateroskleroz, tek bir kan pıhtısı tarafından oluşturulan bir tıkanıklığı tanımlamak için kullanılamaz. Diğer faktörler tıkanmaya neden olmuş olabilir. Literatürde damar tıkanıklığı olarak bilinen bir durum atardamar veya toplardamarda gelişebilir.

Damar duvarının yaşla birlikte elastikiyetini kaybetmesi damar lümeninde tıkanıklıkların oluşmasını kolaylaştırarak hipertansiyon, ateroskleroz, hiperkolesterolemi, diyabet ve obezite gibi hastalıklara katkıda bulunur.

Hareketsiz yaşam, sigara ve kötü beslenme gibi faktörler damar tıkanıklığına neden olur. Belirtiler tıkanıklığın geliştiği damara göre değişir.

Örneğin beyindeki bir damar tıkanırsa kol ve bacaklarda güç kaybı, uyuşma, felç, konuşma güçlüğü gibi belirtiler; Koroner arter hastalığı olarak bilinen kalbin kan damarlarındaki bir tıkanıklık, göğüs ağrısı, sol kol ağrısı ve uyuşukluk gibi semptomlara neden olur.

Tedavi sırasında sağlıklı beslenme, kilo verme, sigarayı bırakma ve düzenli egzersiz yapma gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Gerekirse tıkanmış damar ilaç ve ameliyatla açılacaktır.

Ateroskleroz damarları tıkanıklığı nedir?

Damar tıkanıklığı, yağ birikintileri ve kolesterol birikintileri gibi maddelerin damar duvarının iç yüzeyinde birikmesiyle oluşan bir tıkanıklığın gelişmesidir.

Beyinde ve kalp damarlarında meydana geldiğinde, yaşamı tehdit eden sonuçları olabilir. Terminal ven darlığı genellikle geç evrelerine kadar hiçbir belirti göstermediği için kalp krizi ve felç gibi ciddi hastalıklara neden olur.

Damar sertlikliğine ne sebep olur?

Oklüzyon oluşumunda en önemli faktör damar iç yüzeyinin yumuşaklığını ve düzgünlüğünü kaybetmesine neden olan aterosklerozdur. Ateroskleroz olarak da bilinen ateroskleroz gelişimini birkaç faktör tetikler.

Bu faktörlerden bazıları; Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Fazla kilolu,
Sigara,
Yüksek tansiyon,
Yüksek kolesterol,
Diyabet,
Hareketsiz yaşam tarzı,
Doymuş ve trans yağlardan zengin sağlıksız beslenme,
Aile öyküsü aterosklerozlu,
Yaşında.

Ateroskleroz belirtileri nelerdir?

Semptomlar tıkanıklığın geliştiği damara göre belirlenir. Kalp damarlarında tıkanıklık oluşursa;
Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı genellikle basınç olarak kendini gösterir ve boyun, çene, kollar ve sırtın sol tarafında ağrı olarak adlandırılır.
Nefes darlığı
Kalp krizi: Nabız tamamen bloke olduğunda kalp kaslarına artık enerji verilmez. Nekroz veya doku ölümü, beslenemeyen kasta meydana gelir. Bu, acil tedavi gerektiren ve ölümcül olabilen ciddi bir sağlık durumudur.
Serebral ve karotis arter oklüzyonunda semptomlar görülebilir;
Ani görme kaybı
Bulanık görme
Uyuşma, karıncalanma, güç kaybı ve hemiparezi
Yürüme güçlüğü
Dengeyi sağlamada güçlük
Bilinç güçlüğü
Konuşma güçlüğü
Baş dönmesi
Şiddetli baş ağrısı
Yutma güçlüğü
Hafıza sorunları

Bacak tıkanıklığında görülen belirtiler

Uyluklarda, baldırlarda veya bacaklarda başlangıçta kramp olarak ortaya çıkan ağrı
Dinlenme sırasında da şiddetli ağrı
Yürüme güçlüğü
Merdiven çıkmada zorluk
Soğuk ve morarmış bacaklar
Kalıcı yaralar Ayaklarda ve bacaklarda kalıcı

Kangren Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Semptomlar venözde görülür oklüzyon;
Bacaklarda şişme, kızarıklık, sıcaklık ve ağrı
Bacak derisinde parlama, saç dökülmesi
Ayak bileklerinde mavi-mor damarlar
Ayak bileği yaraları ve ciltte koyulaşma

Kalp tıkanıklığı Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Kalp tıkanıklığı, oksijenden zengin kanın vücuda taşınması kalbi besleyen ve kalbi besleyen damarlarda tıkanıklıkların gelişmesidir.

Koroner arterler olarak bilinen bu damarlarda tıkanıklıkların oluşması koroner arter hastalığı olarak bilinir. Genel olarak damar duvarlarındaki kolesterol içeren birikintiler, özellikle aterosklerotik plaklar ve inflamasyon, koroner arter hastalığından sorumludur.

Plak birikmesi koroner arterleri daraltır ve böylece kalbe giden kan akışını azaltır.

Kalp kasına kan akışının azalması; göğüs ağrısına (anjina), nefes darlığına, sol kolda ağrıya veya koroner kalp hastalığının diğer belirti ve semptomlarına neden olur.

Tamda bir tıkanıklık kalp krizinede yol açabilir. Koroner arter hastalığı genellikle çok uzun bir süre içinde yavaş yavaş gelişir. Bu nedenle damarda ciddi bir tıkanıklık gelişene veya kalp krizi meydana gelene kadar hastalarda hiçbir belirti olmayabilir.

Beyin Serebral vasküler oklüzyon

Serebral vasküler tıkanıklık genellikle ateroskleroz nedeniyle damar lümeninde plak birikmesi nedeniyle oluşur. Darlık ve tıkanıklıktan en çok iç karotis, orta beyin, vertebral ve baziler arterler etkilenir.

Beyindeki bir damarda gelişen daralma üç farklı şekilde felce neden olabilir;
Plak zamanla arterleri önemli ölçüde daraltabilir ve beyne giden kan akışını azaltabilir. Sonunda, tren tamamen tıkanabilir.

Plak arter duvarlarını deforme edebilir ve pürüzlendirebilir. Sonuç olarak, bu bölgede kan pıhtılarının oluşumunu kolaylaştırır.

Plak kırılabilir ve düşebilir ve artıklar aşağı doğru hareket ederek daha küçük damarları tıkayarak beyne giden kan akışını engelleyebilir.

Serebrovasküler tıkanıklık, geçici iskemik atak veya felce neden olarak çeşitli semptomlara neden olur. Geçici iskemik atak, plakla daralmış bir damarda kan pıhtısı gelişmesi nedeniyle geçici inme semptomlarının ortaya çıktığı nörolojik bir durumdur.

Bacak embolisi damar tıkanıklığı

Periferik arter hastalığı, beyin ve kalp dışında vücudun diğer tüm organlarına kan akışını bozan arterlerin daralması veya tıkanmasıdır.

Genellikle kan damarı tıkanıklıklarına alternatif olarak kullanılır ve damar duvarlarında aterosklerotik plakların birikmesinin bir sonucudur.

Hastalığın en önemli nedenleri; sigara, diyabet, yüksek kan kolesterolü ve yüksek tansiyon. Yürüdükten sonra bacaklarda ve kalçalarda kramp benzeri ağrı en sık görülen semptomdur.

Hastalık ilerledikçe, ağrı istirahatte ortaya çıkmaya başlar. İlerlemiş hastalığı olan kişilerde ayaklarda iyileşmeyen ve nekrotik ülserler oluşur. Kangren oluşursa, ayağın etkilenen kısmı kesilmelidir.

Ven tıkanıklığı

Toplardamarlar, oksijenden fakir kanı organlardan kalbin sağ tarafına taşıyan damarlardır. Bu kirli kan daha sonra temizlenmek üzere pulmoner arterler aracılığıyla akciğerlere taşınır. Ven tıkanıklığı, bu damarların genellikle bir kan pıhtısı ile tıkanması durumudur. Genellikle bacakların derin damarlarında oluşur ve derin ven trombozu (DVT) olarak adlandırılır. Derin ven trombozu, pulmoner emboliye neden olabilen ve acil tedavi gerektiren çok tehlikeli bir durumdur. Özellikle uzun süre yatakta yatmaktan dolayı yatay pozisyonda kalmak, kanın damarlarda birikmesine ve kan akışının yavaşlamasına neden olur. Sonuç, kan pıhtılaşması riskinin artmasıdır. Sigara, östrojen hormonu tedavisi, obezite, seyahat ve hamilelik, derin ven trombozu için önemli risk faktörleridir.

Karotis oklüzyonu

Karotis oklüzyonu, boynun her iki tarafında bulunan arterlerde tıkanıklık oluşmasıdır ve tıbbi olarak karotis arter olarak bilinir. Diğer arter tıkanıklığı vakalarında olduğu gibi damar iç duvarında aterosklerotik plaklar adı verilen yağ birikintileri ve kalsiyum birikintileri oluşur. Bu daralma ve emboliye yol açar. Karotis arter tıkanıklığı, yani bir beyin kan damarının tıkanması, aynı zamanda beyne giden kan akışını da engelleyerek geçici iskemik atak ve felce neden olur.

Damar tıkanıklığı tedavisi

Damar tıkanıklığı tedavisinde ilk girişim, başlatan risk faktörlerini ortadan kaldırmaktır. Bu amaç için;
Beslenme alışkanlıklarını değiştirmeli ve sağlıklı beslenmeli.
Sigarayı bırakmak zorundayız.
Fazla kilolu kişiler kilo vermesi gerekir.
Aktif bir yaşam tarzı benimsemeli, her gün düzenli egzersiz yapmalı.
Diabetes mellituslu hastalarda kan şekeri kontrolü gereklidir.
Hipertansiyonlu ve hiperkolesterolemili tedavi edilmelidir.
Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli ve ara vermeden alınmalı ve tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.

İletişim 7/24 Arayabilirsiniz.

İletişimBitkisel ürünler kullanmak isterseniz.
7/24 Yardım ve destek İletişim
Bilgi için bizi aramaktan çekinmeyiniz.
Dermanoğlu Şifalı Bitkiler Merkezi
Telefon: 0 532 459 1 426
Telefon: 0 850 532 90 52
Adres: Konak 3. Beyler Sokak,  35250 Kemeraltı – Konak – İzmir

WhatsApp Canlı Destek 7/24

You might be interested in …