7/24 Destek 0 532 459 14 26
Naturel Dermanoğlu Şifalı Bitkiler Merkezi İzmir
7/24 Destek 0 532 459 14 26
Blog

Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatizma Belirtileri ve Tedavisi Romatoid artrit, çocuklar dahil her yaşta ortaya çıkabilen, kas, kemik ve bağları içeren motor sistemde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyreden kronik bir hastalıktır.

Bildiğimizin aksine bazı durumlarda iç organları da etkileyen bu hastalık, iklim olaylarının neden olduğu bir hastalık değildir. İnflamatuar romatizma ve noninflamatuar romatizma olarak ikiye ayrılsa da romatizmanın birçok farklı alt tipi bulunmaktadır.

Romatizmal Hastalıkların Belirtileri

Genel olarak romatizmal hastalıklarda kas, sırt ve bel ağrıları, eklem ağrıları ve şişlikleri, sindirim bozuklukları ve kardiyovasküler sistem anormallikleri görülür. Ayrıca romatizmanın başlıca belirtileri şu şekilde sıralanır:
Sinir bozuklukları
Böbrek fonksiyonlarında azalma
Nefes darlığı
Hareket kısıtlılığı
Sabah tutukluğu
Cildin güneş ışığına karşı hassasiyeti güneş
Deri altı bezi oluşumu
Vücudun farklı bölgelerinde sertlik
Zayıflık
Göz iltihabı
Görme bozukluğu veya kaybı
Sürekli yüksek ateş

Romatoid artrite neler sebep olur? Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatizmal hastalıklar, vücudun hareket sisteminin bir parçası olan eklemleri, kasları, kemikleri ve bağları etkileyen yaralanmalardır.

Romatizma kalıtsal olmasına ve etiyolojisi tam olarak anlaşılmamasına rağmen, iltihaplı ve iltihapsız romatizmanın nedenleri de farklıdır. Çeşitli romatoid artrit türlerinin kalıtsal olduğuna inanılsa da, hastalığın nedeni hala bilinmemektedir.

Bununla birlikte, non-inflamatuar romatizma, esas olarak, eklemlerin aşırı aşınması ve yıpranması, aşırı kilo, spor yaralanmaları ve travma nedeniyle genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Romatizmal hastalıklarda çevresel faktörlerin yanı sıra cinsiyet ve yaş da önemlidir.

Romatizmal hastalıklar türleri Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatoid artrit olarak da bilinen romatoid artrit, nedeni bilinmeyen kronik sistemik inflamatuar bir hastalıktır. Aynı anda birkaç eklemi etkileyerek deformite ve yaralanmalara neden olur.

Romatizma yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren iltihabi bir hastalık olduğu için bazen organ hasarı da görülebilmektedir.

Toplumda prevalansı %0,5 arasındadır ve her yaşta görülebilmesine rağmen genellikle 30-50 yaşları arasında başlar. Kadınlarda erkeklere göre iki ila üç kat daha sık görülür.

Kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı kabul edilmektedir. Çevresel faktörler arasında sigara, romatoid artrit için ana risk faktörüdür.

Hastaların yaklaşık yarısında birkaç hafta içinde gelişen düşük dereceli ateş, halsizlik, kilo kaybı, yorgunluk ve eklem ağrısı hastalığın ilk belirtileri arasındadır.

Eklem ağrısı esas olarak uyku ve dinlenme sonrasında hissedilir.

Sabah tutukluğu en önemli bulgulardan biridir.

Romatoid artritin diğer bazı belirtileri aşağıda sıralanmıştır:
Ellerde şişlik ve ağrı
Dirsek ve dizlerde şişme
Bazı omurların hasar görmesine bağlı boyun ağrısı
Deri altında ağrısız yumrular
Kalp ve akciğerler
Ani kızarıklık ve göz ağrısı
Sinir hasarı

Kaslar ve yumuşak dokular Doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji, yaygın ağrı atakları ile gelişir. Burada ağrı eklemden kaynaklanmaz, genellikle ağrılı bir histir.

Sabah tutukluğu ve yorgunluğuna vücutta ağrılı noktaların varlığı, iç ve dış uyaranlara karşı hassasiyet ve uyku bozuklukları eşlik eder. Toplumda çok sık görülen kas-iskelet sistemi ve yumuşak doku romatizmasında hastalarda sıklıkla bilateral ağrı olmakla birlikte tek taraflı ağrı daha fazladır.

Ağrı genellikle boyun, omuzlar, sırt, göğüs, bel, kalça ve dizlerde hissedilir. Zamana bağlı olarak ağrının şiddeti ve yeri değişebilir. Yorgunluk ve bitkinlik hastanın yaşam kalitesini bozacak kadar şiddetlidir ve tüm gün sürebilir. Hastalar sabah uyanırlar ve uykuları çok hafiftir.

Geceleri tuvalete gitme ihtiyacı hissederler. Şikayetler soğuk algınlığı, yorgunluk, çok çalışma veya hareketsizlik ile artar, ısıtma, masaj, dinlenme ve hafif egzersiz ile azalır.

Hastalar genellikle hassastır ve bazı antidepresanlar kendilerine iyi geldiği için depresyonda olmasalar bile depresyon tanısı konulabilir. Ölümcül olmayan fibromiyaljide organ tutulumu gibi bir risk yoktur.

İletişim 7/24 Arayabilirsiniz.

İletişimBitkisel ürünler kullanmak isterseniz.
7/24 Yardım ve destek İletişim
Bilgi için bizi aramaktan çekinmeyiniz.
Dermanoğlu Şifalı Bitkiler Merkezi
Telefon: 0 532 459 1 426
Telefon: 0 850 532 90 52
Adres: Konak 3. Beyler Sokak,  35250 Kemeraltı – Konak – İzmir

WhatsApp Canlı Destek 7/24

You might be interested in …